Wat is Pilates?

 

Wij omschrijven Pilates als “de meest doordachte manier om gezond te bewegen”.
 
En dan bedoelen we dat elke oefening echt is doordacht, de lesopbouw is doordacht en er wordt rekening gehouden met jouw lichaam,
 
Pilates is oorspronkelijk ontstaan als revalidatie therapie. In de loop der tijd is het doorontwikkeld als trainingsmethode om heel bewust aan een sterk én flexibel lichaam te werken. Met name deze combinatie. Pilates is hierdoor erg populair geworden bij professionele dansers (o.a. Cirque de Soleil)  en bij veel topatleten.
 
Pilates is een trainingsmethode met als doel het lichaam sterker te maken vanuit je core, je buik en rug. Je lichaam wordt niet alleen sterker maar ook leniger. Je houding verbetert en je wervelkolom wordt soepeler en sterker. Dit zorgt ervoor dat wanneer je regelmatig Pilates doet veel rug- en nekklachten verdwijnen.
 
Pilates bestaat uit ongeveer 60 basis oefening en hierop zijn nog variaties mogelijk. Alle oefeningen zijn gebaseerd op de volgende principes:
 • Concentratie
 • Controle
 • Precisie
 • Ademhaling
 • Centering (focus op je centrale lichaam of “powerhouse”)
 • Vloeiende bewegingen (flow)

Dit bij elkaar bepaald hoe effectief je een oefening doet. Met name het samenspel van deze punten maakt Pilates en dat is een kunst welke je moet leren.

 
Joseph Pilates, de grondlegger van Pilates, noemde zijn methode:
“THE ART OF CONTROLOGY”
 
De kunst om je lichaam te kennen en beheersen.Dit is iets wat de meeste mensen moeten leren. Door het gemis hieraan ontstaat een disbalans in je lichaam welke letterlijk je lichaam en geest kan belemmeren in beweegpatronen.Het moment waarop je echt merkt, hé ik voel nu echt mijn lichaam, is vaak een bijzonder moment voor jezelf en dan heb je het te pakken,

Een andere uitspraak van Joseph Pilates:
In 10 sessions you will feel the difference,
In 20 sessions you will see the difference and
In 30 sessions you will have a new body.
 
Wij horen van veel van onze deelnemers inderdaad dat ze na een les of 10 echt merken dat hun lichaam veranderd/verbeterd. En als je het te pakken hebt blijft je Pilates doen, we hebben veel leden welke al jaren bij ons trainen.
 

Voor wie is Pilates?

Iedereen kan Pilates beoefenen op zijn eigen niveau en op elke leeftijd. De een komt om wat leniger te worden, de ander om een zwakke rug te versterken, gewoon om lekker je lichaam te trainen of als ondersteuning voor een andere (top) sport welke je doet. Alle oefeningen kunnen indien nodig worden aangepast als deze voor jou (nog) niet zouden lukken,

Als je een blessure hebt of hebt gehad adviseren fysiotherapeuten Pilates vaak als vervolgtraject en niet voor niets, het werkt echt. Er trainen dan ook verschillende  fysiotherapeuten en artsen bij ons.

Voor mannen hebben wij een speciale mannen matles, met een mannelijke instructeur.

 

Pilates mat-lessen of apparaten training

Pilates kan gedaan worden als mat-les, dit zijn de groepslessen. Als je verder of dieper wilt gaan dan kan er op de speciale Pilates apparaten worden getraind. Dit zijn o.a. reformers, spine correctors of een trapeze. De training op de apparaten vindt plaats als privéles of kleine groepslessen (max 5 deelnemers).

 

Voordelen van Pilates training

 • Versterking van de buikspieren en rompstabileit
 • Stabilisatie van de wervelkolom
 • Verbeterde houding
 • Verbeterde lenigheid
 • Betere lichamelijke coördinatie en zelfbewustzijn
 • Je leert je lichaam kennen
 • Gezond lichamelijk ouder worden